Menu Toggle

The Greenhouse

Culverden, circa 1900, is a highly-crafted Italianate style house in Mount Stuart.  The family’s design brief was for their home to be ‘engulfed by their garden’.  Our response was to design a two-storey green-house style glass extension, with a private suite contained in a floating box.

The ‘greenhouse’ allows clear views to the family’s expansive garden, and to Hobart and the River Derwent beyond.  The new living area can be opened to the terrace via sliding doors, while the parents’ private space hovers above.  Floors peel back slightly revealing glimpses between the upper and lower levels, and light floods through the house.

The design provides an extension fit for contemporary living that sits respectfully beside this beautifully intact circa 1900 house.

The project won the 2019 Australian Institute of Architects Roy Sharrington Smith Award for Heritage, Award for Residential Architecture (Alterations and Additions) and the COLORBOND Award for Steel Architecture.

You can read more about the project here and here.

Photos by Adam Gibson

Mount Stuart Green House kitchen interior  External Elevation Mount Stuart Greenhouse  Mount Stuart Greenhouse double height void  Mount Stuart Greenhouse dining area  Mount Stuart Greenhouse entry from original hallway  Mount Stuart Greenhouse walk in robe  Mount Stuart Greenhouse downstairs bathroom  Mount Stuart Greenhouse ensuite bath